Kabaalboek: Aan het werk

Titel: Aan het werk
Auteur & Illustrator: Steve Light
Jaar van uitgave: 2016
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Erlijne Runia
Prijs: €9,50 (03-12-2018)
Leeftijd: 12+ maanden

Dit boek met stevige pagina’s van karton is (al geruime tijd) favoriet bij beide jongens. Op de kaft staat dat het boek geschikt is voor 12+ maanden. Dat is een richtlijn, bij ons viel het boek al op jongere leeftijd in de smaak. Maar zelfs bij de oudste (bijna 3) was dit boek de afgelopen weken favoriet voor het slapen gaan.

In het boek zie je op iedere pagina een machine. Daarbij staat het geluid dat de machine maakt. Iedereen heeft andere associaties bij de geluiden en in meer of mindere mate enthousiasme om het geluid te maken. Het boek wordt daarom hier in huis door iedereen anders voorgelezen. Het maakt onze jongens niet uit. Die worden nog altijd blij van alle machines. De afgelopen week viel het de oudste op dat er rook uit sommige machines komt en de jongste pikte dat ook op. Nu wordt er dus bij iedere voorleessessie breed uitgemeten wie wel of niet rook heeft en wat voor zwaar werk ze doen.

Doordat dit boek van jongs af aan aan beide kerels voorgelezen werd, kregen ze het geluid van de graafmachine al vroeg mee. Het woord graafmachine was eerst natuurlijk nog te moeilijk. Beide noemden de graafmachine toen ze klein waren dan ook ‘happe’, naar het geluid in het boek – happe happe hufff hufff flomp. De oudste noemt het inmiddels graafmachine. De jongste zoekt nog altijd naar de ‘happe’.

Een leuk boek en een echte aanrader. Niet ingewikkeld, gewoon mooi geïllustreerde machines die tot leven komen als je de geluiden nadoet.