Lezen is voor alle leeftijden

Jong geleerd is oud gedaan

Als kraamcadeautje geef ik vaak een prentenboek (mits ik na verzoek om wensen de vrijbrief krijg om zelf iets te kiezen – lijstjes volg ik uiteraard met plezier op).

Ik vind prentenboeken zo prachtig en kies met zorg (én plezier) een mooi exemplaar uit. Het is wel eens voorgekomen dat ik een boek gaf en als reactie terugkreeg: ‘Wat leuk, dat kunnen we over een paar maanden mooi voorlezen!’. Dan komt er uiteraard geen belerende opmerking van mij waarin ik het tegendeel beweer – iedereen moet lekker zelf doen wat hij wil of waar hij zich prettig bij voelt – maar dan denk ik wel: je hoeft echt niet zo lang te wachten.

En dus de tip (en die is niet bemoeizuchtig bedoeld):
Lezen is voor alle leeftijden en je kunt niet vroeg genoeg beginnen!

Onze kinderen friemelden en frunnikten uiteraard eerst ook aan knisperboekjes en kauwden in een volgend stadium aan de kartonnen varianten. En we lieten ze. Een boek dien je vanuit alle hoeken en vanuit diverse belevingen te ervaren 🙂

Naast dat ze lekker zelf hun gang gingen, lazen we ook vaak voor. Beide jongens vonden en vinden het heerlijk om gezellig op schoot te zitten en een boek te lezen. Ze plukken zelf hun boek uit de kast en zetelen zich (letterlijk) in mijn kleermakerszit. Twee broertjes tegelijkertijd voorlezen blijft moeilijk gaan. Ze willen geen compromis sluiten en beide op één been zitten – een kleermakerszitzetel zit uiteraard in je uppie het lekkerst – en dus wordt er gedurende het verhaal soms wat gewurmd (of geduwd en getrokken). De regel is nu vaak: de één op schoot, de ander ernaast (met uiteraard ook knus een arm om kind 2 heen) en bij een volgend boek wisselen. 

Het meest ingewikkeld is duo-lezen: als beide kinderen een ander boek willen lezen en ook daarin geen concessies willen doen. Dan heb je twee wiebelende kinderen op beide benen met twee boeken – die af en toe botsen – en word je geacht afwisselend bij beide kinderen zinnen voor te lezen én adequaat te reageren op hun vragen (zo niet dan wordt er uiteraard gepord of met stemverhef om gevraagd). 

Lezen doen we hier al van jongs af aan en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Niet omdat het moet, maar omdat het leuk is 🙂