Vast ritueel – iedere dag lezen

Voor het slapen gaan hebben we hier een vast ritueel. De onderdelen liggen (zo goed als) vast, maar de lengte van het ritueel varieert: we hebben toch te maken met een peuter die de techniek van het tijdrekken tot in de puntjes beheerst.

Onze kinderen – en vast (of hopelijk) meer kinderen – stuiteren aan het eind van de dag. Ze rennen door het huis, achter elkaar aan, spelen pakkertje of maken een klimparcours. Aan het eind van de dag zijn ze ook heel moe en is de coördinatie iets minder… Meestal kun je wachten op een botsing of valpartij. Waarschuwen dat ze moeten oppassen komt niet echt aan. Aan het eind van de dag komen goedbedoelde boodschappen nou eenmaal minder goed binnen, mama’s zijn altijd zo bezorgd én dan is die ongeschreven regel, ‘pick your battles’, er ook nog. Vanzelfsprekend houden we de veiligheid in de gaten hoor. Rennen door het huis? Ach doe maar. Springen op de tafel? Nee. Dat is dus zo’n battle die we wel aangaan 🙂

Afijn, ons ritueel start op de bank. Filmpje 1 op tv, beide een kind op schoot, dreumes een papfles en peuter een kopje jasmijnthee. De rust keert dan vaak al gauw terug. Bij filmpje 2 worden tanden gepoetst, pampers verschoond en pyjama’s aangetrokken. Daarna vertrekken we naar boven. Op ons grote bed lezen we samen een boek. Soms met z’n drieën of vieren één boek, soms in duo’s twee boeken. Dreumes en peuter kiezen zelf wat ze willen lezen. Daarna geven we op de overloop een familieknuffel en brengen we allebei één kind op bed. Bij het bed zingen we drie liedjes (naar keuze) en na één/meerdere knuffels gaan beide kerels slapen.

Dit vaste ritueel zijn we bij beide kinderen al enorm vroeg gestart, zo rond de 10-12 weken oud. Uiteraard duurde het toen een stuk korter dan nu, maar een boek lezen is iedere avond vaste prik. Ook als we een keer later thuis zijn, wordt het ritueel geheel doorlopen. Wellicht iets sneller, maar de prentenboeken gaan altijd open.

Zo hebben wij iedere dag sowieso één vast moment waarop we lezen en komen onze doerakjes iedere dag met boeken in aanraking.