Zien lezen doet lezen

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar hier pakken we (helaas) toch vrij snel uit automatisme onze telefoon van de kast of uit onze broekzak. En dat resulteert in kinderen die ook graag op een telefoon willen koekeloeren en swipen. Ze doen hun papa en mama nou eenmaal graag na.

Dat ik-wil-graag-op-mijn-papa-of-mama-lijken-gedrag kun je ook op andere (positieve) manieren inzetten. Wil je dat je kinderen gezond eten? Laat dan zien dat je zelf ook met plezier gezond eet. Dat geeft ze vast een zetje in de goede richting 🙂 En zo werkt het ook met lezen (mits je het zelf natuurlijk leuk vindt).

Ik vind lezen leuk. Toen ik heel klein was verslond ik al boeken. Iedere week werd de maximale hoeveelheid boeken bij de bibliotheek geleend. Voordat er kinderen waren las ik in het weekend graag een boek. Dan kon ik me op de bank terugtrekken in m’n eigen wereld en hoorde ik niets meer totdat het boek uit was. Toen de kinderen kwamen daalde het aantal gelezen letters per dag snel. Ik had natuurlijk minder tijd, maar ook echt minder concentratie. Te wijten aan slaapgebrek en hormonen. Met diepgaande boeken heb ik nog steeds wat moeite, maar ik heb nooit niet gelezen. Tijdschriften en chicklits (guilty pleasure) dat lukte altijd wel. En dus hebben dreumes en peuter regelmatig een lezende mama gezien.

Ik mag graag spelen met de kinderen (naast lezen mag ik ook graag knutselen, bouwen, zingen en dansen – en dat komt dreumes en peuter natuurlijk goed uit), maar ik probeer ook iedere dag wel een moment voor mezelf te pakken en zelf te lezen. Als dreumes na het middageten slaapt dan lees ik vaak samen met peuter. Eerst samen, daarna allebei een eigen boek. Hij is trouwens erg geĂŻnteresseerd in mijn boeken. Eerst vond hij het jammer dat er geen plaatjes in stonden, nu gaat hij ‘zelf’ lezen. Dan wijst hij woordjes of letters aan en noemt dan willekeurige woorden of (mede)klinkers. Zo aandoenlijk 🙂

Onze kinderen zien mij (maar ook man) iedere dag wel even lezen. Dat doen we niet met het doel om ze te laten lezen (we doen het voor onze eigen ontspanning), maar het draagt er wel aan bij. Zien lezen doet lezen!