Over mij

Ik ben een moeder van bijna 33 met twee jongens van bijna 2 en bijna 3. We zijn graag buiten om de wereld te ontdekken. Dichtbij huis in de speeltuin, op de fiets, in het park of in de stad. Verder weg, in de trein, op het strand, in de duinen of in het bos.

Door de ogen van mijn kinderen zie ik de wereld door een nieuwe bril. Verkennen, verbazen, verbreden. Ineens vallen dingen op die je eerder niet zag.

Als we niet buiten zijn dan spelen of lezen we binnen. Meegezogen worden in kinderlijke fantasie vind ik prachtig. Of het nu tijdens het bouwen met blokken, het knutselen en kleuren, het kopje thee of het lezen van een boek is. En natuurlijk zitten ook wij wel eens gezellig (of uit handigheid) voor de tv.

Als ik niet bij de kinderen ben, dan ben ik aan het werk. Ik ben opgeleid leerkracht en taalkundige. Als taalkundige ben ik enkele dagen per week op de werkvloer te vinden. Daar kom ik uiteraard ook in aanraking met de laatste inzichten en onderzoeksresultaten rondom (taal)onderwijs. Berichten als deze en deze zouden ons wakker moeten schudden. De tijd die wij lezend doorbrengen vermindert en daar waar 82% van de kinderen in het basisonderwijs het lezen (heel erg) leuk vindt, is dit in het voortgezet onderwijs gedaald naar 51%. Jongens vinden boeken lezen minder leuk dan meisjes. Van de jongens vindt 46% het (heel erg) leuk om te lezen, bij de meisjes gaat het om 72%.

Via deze website hoop ik anderen te enthousiasmeren om (voor) te lezen. Het is zo fijn om met een hoopje opgekruld kind (of meervoud) tegen je aan  samen een boek te lezen. Om voorgelezen te worden door je kinderen. Om je samen (of zelf) even terug te trekken uit de wereld om je heen en op te gaan in een boek.

Misschien helpen mijn boekentips, recensies en leestips om dát boek te vinden dat jou of jouw kind de wondere wereld van letters doet openen.

Lezen is zo leuk en heeft zoveel te bieden!